dijous, 25 d’agost del 2011

El Grau d'Olot


Hostalot - Hostal del Grau - Mina dels Bandolers - Molí Vell - Hostalets d'en Bas

Agafem la carretera Vic- Olot fins el km 34 i d'allà una carretera que surt a l'esquerra direcció nord. La seguim durant 3km fins el trencall que indica "L'Hostalot". Aquest serà el punt d'inici.






L'Hostalot o l'hostal de l'Esca

S'esmenta des de principis del s. XVIII. L'edifici que veiem actualment va ser reformat al 1831 i restaurat als anys 60. Durant algun temps pogué funcionar com a Hostal i acollir viatgers que travessaven el Collsacabra en direcció Olot  o Vic. Es creu que havia servit d'auxiliar a l'hostal del grau quan estava ple.
L'Hostalot va ser testimoni dels principals fets bèl·lics, van passar les tropes del cabdill remença Francesc de Verntallat l'estiu de 1462, companyies de l'exercit espanyol durant la guerra de Succesió (1700-1714) i tropes franceses durant l'invasió napoleònica (1808 - 1814). A principis de 1939, quan la Guerra Civil espanyola, a l'Hostalot s'aturaren molts milicians del bàndol republicà que utilitzaren el camí ral per anar a peu cap a la frontera de França.

Fotografia de L'Hostalot d'un cartell informatiu en el camí






Pont de l'Hostalot


Pont romànic sobre el torrent del Grau. El procés d'empedrat es va fer entre 1729 i 1731. Aquest projecte inclïa la construcció de trencaigües, desguassos, marrades i ponts. El principal motiu per la millora del camí  va ser la mobilitat dels exèrcits.
El pont de l'Hostalot abans
Pont de l'Hostalot actualment
                                        
L'Hostal del Grau

Antic hostal del camí ral de vic a Olot. Edifici gran, quadrat amb antics pòrtics i columnes de pedra, i, a sobre el primer pis cinc arcs rebaixats en una galeria oberta.
Abans l'edifici estava encerclat per un mur. Documentat del s.XIV, sembla que anteriorment havia estat una fortificació depenent del castell d'en Bas i posteriorment es convertí en Hostal. La casa va ser reformada just acabada la guerra del francès (1815) per Manuel de Garganta.

L'Hostal del grau abans

L'Hostal del Grau actualment

Mina de Bandolers

Gran call natural sobre les marrades del grau d'Olot. És una trinxera d'uns 60 metres de llargada , 2 m. d'amplada i d'alçada entre 2 i 4 metres. Encara que està destapada s'hi havia fet una teulada natural de terra on hi arrelaven les mates i arbustos, convertint-la en un seguríssim amagatall.
El Grau d'Olot era inquietant per la seguretat dels traginers. Les batudes per caçar els malfactors no donaven resultat ja que aquests s'amagaven en aquesta galeria mal anomenada "Bauma dels Bandolers". Sembla que una pastora del mas del coll mantenia amistat amb un dels bandits i passava informació. Agafada aquesta com a sospitosa, la van fer cantar i es descobrí el secret de fer-se fonedissos per art d'encantament. Alguns bandolers van ser penjats d'una de les bigues del menjador de l'Hostal del grau, anomenada des de llavors "la biga dels penjats".

 
Mina dels bandolers

Molí Vell

Continuant el camí ral Vic Olot s'arriba al Molí Vell. Era un molí hidràulic medieval que avui encara conserva part de les primitives estructures. El fet que estigués en el camí ral va propiciar que també en un temps funcionés com Hostal. Era habitual veure les fileres de matxos amb les alforges carregades conduits per mossos i traginers que feien el recorregut entre les dues ciutats.

El pas del camí ral pel Molí Vell


Molí vell

i finalment arribem a Hostalets d'en Bas


Hostalets d'en Bas


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada